De ce nu va plânge nimeni după Windows Phone
Windows Phone își dă ultimele suflări odată cu cel mai recent raport realizat de Gartner privind vânzările de smartphone-uri din primul trimestru al acestui an. Vestea nu ar trebui să mire pe nimeni și, zic eu, nici nu ar trebui să întristeze pe nimeni.
Gartner spune că telefoanele cu Windows Phone reprezintă doar 0,7% din totalul smartphone-urilor vândute în primele trei luni din 2016. Nici situația pe ultimele trei luni din 2015 nu a fost mai bună, când IDC raporta că vânzările de telefoane Lumia au scăzut cu 49% față de aceeași perioadă din 2014.
[related]
E o moarte pe care toată lumea o prevede de ceva timp, unii chiar de la începuturile chinuite ale sistemului de operare. Cu toate că Microsoft e pe piața de gadgeturi inteligente dinaintea Apple, faptul că nu a luat iPhone-ul în serios în momentul lansării (la fel ca și Blackberry, de altfel) și l-a tratat ca pe un trend trecător a făcut aproape imposibilă creșterea Windows Phone.
Când Microsoft lansa versiunea 7 de Windows Phone (urmașul Windows Mobile 6,5) cu o interfață optimizată pentru folosirea pe un display de telefon și cu aplicații mult mai ușor de instalat, lumea deja era obișnuită cu interfețele de iOS și de Android, iar luptele între cele două platforme erau la un nivel prea înalt ca Microsoft să mai ajungă la nasul lor.
Microsoft a încercat, dar a eșuat lamentabil. Cu toate că a reușit să atragă câteva companii partenere să scoată terminale cu Windows, problemele de software (atât de des întâlnite și pe PC) au distrus entuziasmul inițial, iar lumea s-a întors, cu coada între picioare, către terminalele Android.
Puținii care au rămas au făcut asta pentru raportul bun performanțe/preț. Sistemul creat de Microsoft era cel mai bine optimizat în acel moment și rula, pe un hardware prost, fără de cusur din punct de vedere al performanței. Asta se întâmpla într-o perioadă în care orice terminal Android din gama low-end era aproape de nefolosit din cauza optimizărilor proaste. Totuși, Google a lucrat de zor și, în timp, cu ajutorul mai multor parteneri, a reușit să scoată untul din Android și să-l facă să meargă decent chiar și pe cele mai slabe telefoane.
În acel moment, cei blocați pe terminale precum Lumia 510 sau 420 au decis că vor să vadă și ei ce înseamnă cu adevărat să ai un telefon inteligent și au făcut schimbul către Android. Și nu, nu am uitat că Nokia (sub conducerea Microsoft, dar și înaintea preluării) a lansat și terminale Lumia de vârf. Dar când ai un sistem de operare care nu îți dă acces la Facebook sau la Youtube, cele mai folosite platforme pe un telefon, nu prea poți spune că vinzi smartphone-uri, ci work-phone-uri. Și acele dispozitive cu prețuri de vârf nu s-au vândut, nu suficient cât să conteze, indiferent de viteza lor de procesare sau de performanțele camerelor foto.
”Spre deosebire de Blackberry, care va avea parte de o înmormântare cu cortegiu funerar, Windows Phone se va liniști într-un mormânt nemarcat pe care nu îl va mai vizita nimeni”
Microsoft s-a lăudat în lung și în lat cum terminalele cu Windows sunt cele mai bune la Exceluri și cele mai sigure de pe piață, când utilizatorii săi voiau doar aplicațiile de bază, aplicațiile distractive pe care utilizatorii de Android și iOS le foloseau mereu cu plăcere.
Odată cu Windows 10, Microsoft spunea că această problemă se va rezolva, deoarece programatorii puteau să facă aplicații unice pentru desktop și mobil și să atingă un public enorm. Poate strategia ar fi funcționat, dacă primele versiuni ale sistemului nu ar fi fost lansate cu întârziere și dacă nu ar fi fost, la fel ca la versiunea 7.0, pline de bug-uri și lipsite de rezolvări rapide ale acestora.
Microsoft s-a purtat cu Windows Phone de parcă ar fi fost un câine născut cu handicap pe care îl țin artificial în viață și pe care l-au legat cu lesa de un câine sănătos și mare (Windows pentru PC), în speranța că va fi târât suficient încât să pară că merge. Pe lângă handicapul din naștere, bietul câine Windows Phone mai era și călcat accidental de stăpânii pentru care a devenit mai mult o povară decât o bucurie.
Spun în titlu că nimeni nu va plânge după Windows Phone. Încă sunt oameni care lasă comentarii negative de fiecare dată când menționăm sfârșitul Blackberry, iar asta e normal. Blackberry a însemnat ceva pe piața smartphone-urilor și înainte și după lansarea iPhone și Android. A avut timp să adune fani pentru că oferea ceva cu adevărat util unui segment de oameni. Windows Phone nu a avut niciodată ceva cu care să-și atragă utilizatorii, pentru că Microsoft a avut aceeași abordare ca pentru sistemul de operare pentru PC-uri: dacă lumea comentează, ne băgăm degetele în urechi și țipăm tare ”LA, LA, LA, LA, LA! NU VĂ AUZIM!”. Strategia a mers pe PC, pentru că Microsoft a format acea piață și e lider incontestabil, dar pe segmentul de smartphone-uri nu a avut nicio șansă. Nu a apucat să strângă o bază de utilizatori care să aprindă o lumânare la căpătâiul Windows Phone și, cred eu, nici Microsoft nu va depunde acatiste, fiind o adevărată gaură neagră pentru companie.
Spre deosebire de Blackberry, care va avea parte de o înmormântare cu cortegiu funerar, Windows Phone se va liniști într-un mormânt nemarcat pe care nu îl va mai vizita nimeni.